vineri, 2 ianuarie 2015

Zodia Fecioară

În mitologie:


Potrivit compendiului de astronomie şi de astrologie babilonian Mul.Apin, ce datează din perioada anilor 1000-686 î.H., constelaţia Fecioarei era cunoscută ca fiind semnul brazdei, simbolizând germenii de grâu şi de porumb ai zeiţiei sumeriene Shala - divinitate emblematică atât pentru cultura plantelor, cât şi pentru noţiunea de compasiune. Cea mai strălucitoare stea a semnului zodiacal, Spica, întăreşte această ipoteză, având în vedere faptul că în limba latină termenul desemnează conceptul de germen de grâu. Pornind de la aceste conotaţii, constelaţia Fecioarei a fost asociată din cele mai vechi timpuri cu fertilitatea. În scrierile recente referitoare la zodiacul babilonian, se arată cum semnul zodiacal era compus din alăturarea a două sectoare distincte: cel estic, ocupat de stelele Brazdei, şi cel vestic, reprezentând Frunza lui Erua, cel mai adesea redată ca o zeiţă având în mână o frunză de palmier - motiv ce este des întâlnit în portretizările ulterioare ale Fecioarei. În mitologia greacă, respectiv, în cea romană, constelaţia îşi găsea echivalentul în zeiţa consacrată agriculturii - Demetra/ Ceres. De asemenea, se considera a fi şi personificarea zeiţei virigine Iustitia din Astraea (sau Themis, în mitologia greacă), divinitate a justiţiei şi a moralităţii, redată ţinând în mână o balanţă - imagine ce ar putea constitui o punte de legătură cu constelaţia vecină, a Balanţei. O altă legendă asociază semnul Fecioarei cu Erigone, fiica lui Icar din Atena. Acesta din urmă, apropiat al zeului Dionis al pomiculturii şi al vinului, primi în dar vin pentru păstorii săi. Însă ei sunt cu toţii intoxicaţi, drept pentru care, considerându-l pe Icar vinovat de otrăvirea lor, îl ucid. Erigone, împreună cu câinele ei, Maera, găsesc trupuil neînsufleţit al tatălui eroinei, care se spânzură deasupra mormântului lui Icar. Mânios, Dionis răzbună moartea prietenului său, contrângându-le pe tinerele din Atena să se sinucidă în mod similar. Apoi, pentru a asigura veşnicia celor doi, plasează pe cer semnul zodiacal al Fecioarei - ca simbol al Erigonei, respectiv, semnul Văcarului sau a Boarului - în amintirea lui Icar. În prezent, cele mai strălucitoare stele din cele două constelaţii - Spica din Fecioară şi Arcturus din Boar, alături de cea mai strălucitoare stea din semnul zodiacal al Leului - Regulus, formează Triunghiul Primăverii sau Triunghiul Nopţilor de Primăvară, un asterism situat pe Ecuatorul Ceresc, alcătuit din cele trei stele vizibile în timpul nopţilor de primăvară. O altă variantă a legendei este prezentată de către poetul roman Publius Ovidius Naso, care relatează cum zeul Dionis, în încercarea de a o seduce pe Erigona, se transformă într-un cluster cu aspect de ciorchine de strugure.

În astronomie:
  • Denumire latină: Virgo (abreviere VIR);
  • Simbol: ;
  • Poziţia pe cer:
    • ascensia dreaptă: între 11h 37m 22s şi 15h 11m 25s;
    • declinaţia: între −22° 40′ 38″ şi +14° 21′ 38″;
    • constelaţii învecinate: Boarul, Părul Berenicei, Leul, Cupa, Corbul, Hidra, Balanţa, Capul Şarpelui (2 zodiacale);
  • Suprafaţa în grade pătrate: 1294 grd² (locul 2 în rândul constelaţiilor);
  • Observare: între 67° lat. N şi 76° lat. S;
  • Trecere la meridian: 15.05., ora 21:00;
  • Stele strălucitoare (cu magnitudinea < 3):
    • α VIR (Spica) - mag. 0,98;
  • Ploi de meteori cu radiantul în Fecioară:
    • Alfa-Virginidele;
    • Gamma-Virginidele;
    • Eta-Virginidele;
    • Theta-Virginidele;
    • Iota-Virginidele;
    • Lambda-Virginidele;
    • Miu-Virginidele;
    • Pi-Virginidele;
    • Psi-Virginidele;
    • Virginidele de martie;
În astrologie:
  • Perioadă: 24 august - 23 septembrie;
  • Planeta guvernatoare: Mercur;
  • Gen, calitate, element: semn feminin, mutabil, de pământ;
  • Ziua săptămânii asociată: Miercuri (dat fiind că Mercur este planeta guvernatoare a Fecioarei);
  • Relaţii cu alte zodii:
    • conjuncţie: Fecioara;
    • semisextil - vecinii Fecioarei: Leul şi Balanţa;
    • sextil: Racul şi Scorpionul;
    • cuadratură: Gemenii şi Săgetătorul;
    • trigon: Taurul şi Capricornul;
    • inconjuncţie: Berbecul şi Vărsătorul;
    • opoziţie: Peştii.
Exteriorizarea energiei solare, purtate pe cele mai înalte culmi, sub vegherea imperială a Leului, ajunge, odată cu intrarea Soarelui în semnul mutabil al Fecioarei, la o stare de saturaţie, ce pune premizele alunecării întru teluric, a transformării focului în scrum, pentru a reclădi din acesta un nou Univers. Seva acumulată în materie, îşi copleşeşte forma, lăsând în urmă cojile existenţei depăşite, într-o cădere spectaculoasă, necesară renaşterii. Nu întâmplător, constelaţia zodiacală tronează pe bolţi de primăvară, atunci când Soarele se află în semnul opus, cel al Peştilor, ca simbol al iubirii neîntinate pentru tot ceea ce este verde şi nou creat. Nativii trăiesc, de-a lungul întregii existenţe, chemarea pentru întoarcerea conştiinţei în interior, spre acel zăcământ al autocunoaşterii şi al reclădirii personale, deţinător al unui vast potenţial transformator - un punct comun al tuturor zodiilor mutabile. Însă tocmai calitatea mobilă, duală a semnului, în asociere cu elementul pământean, constituie, în acelaşi timp, cel mai însemnat obstacol în calea urmării consecvente a acestui ideal înalt, dat fiind faptul că traseul este presărat cu numeroase încercări şi tentaţii ce ţin de domeniul material, în care reprezentanţii zodiei sunt profund ancoraţi, simţindu-se, astfel, în siguranţă. Portretul celor cu Soarele natal în Fecioară este definit de o dublă unicitate. Astfel, pe de o parte, în calitate de semne de pământ, se poate afirma că reprezintă aspectul cel mai instabil al acestui element - dată fiind natura duplicitară a semnului, în timp ce, în rândul zodiilor mutabile, se constituie ca manifestarea cea mai stabilă a energiei solare, datorită elementului specific. Altfel spus, rezultă o viziune oarecum contrastantă asupra Fecioarelor, ca efect al abordării din diferite perspective (elemente şi cicluri).
           Aflată la jumătatea celor 12 semne, această zodie poate fi percepută, la un nivel profund, ca o punte de trecere între ceea ce însemnă manifestare vitală exteriorizantă, respectiv, interiorizantă. Fecioara se constituie, prin urmare, ca semn mutabil prin excelenţă, un punct de inflexiune pe cercul ecliptic, ce converteşte procesele universale exprese şi simple în mecanisme latente şi complexe, marcând o schimbare ireversibilă în afirmarea luminii cosmice, odată cu transcenderea spre a doua jumătate a zodiacului.  În mod analog cu imaginea constelaţiei în zodiacul babilonian, rezultată prin alipirea a două sectoare distincte, caracterele mereu în curs de desăvârşire ale nativilor Fecioară tind în permanenţă spre realizarea unei consolidări, a găsirii unei identităţi singulare, spre armonizarea energiilor specifice celor două părţi ale Eclipticii, însă conflictele interioare menţin vie această căutare, pe parcursul întregii lor existenţe. Se poate spune că, în timp ce Leul este reprezentantul central simbolic al zodiacului, la fel cum inima este organul din miezul organismului, fără a fi situat în mijlocul geometric al acestuia, Fecioara corespunde unui centru matematic, raţional, fiind, prin urmare, un semn emblematic, ce vorbeşte despre esenţa energiei universale.
          Deşi în aparenţă Fecioarele sunt caractere senine şi timide, putând uneori duce la crearea unei impresii de banalitate, de neutralitate absolută, fundaţia pe care se clădesc este una mercuriană (aceeaşi cu cea regăsită în rândul nativilor Gemeni), incompatibilă cu rutina. Acesta este motivul pentru care reprezentanţii zodiei nu sunt altceva decât nişte reproducţii pământene ale Gemenilor, într-un chip maturizat şi mai reţinut, datorită decalajului de cuadratură ce se formează între cele două semne. Prin urmare, în mod analog echivalentului aerian, Fecioarele sunt firi revoluţionare, însetate de libertate şi având o viziune autentică asupra lumii. Cu toate acestea, întregul lor potenţial metamorfotic, este păstrat în straturile profunde ale personalităţii lor, de unde rareori răzbate în planul vizibil şi, chiar şi atunci, într-o formă de manifestare oarecum viciată, nespontană. Aşadar, nativii se constituie ca o categorie aparte de semne mutabile, care nu permite o cunoaştere imediată a dualităţii, datorită imaginii stabile în aparenţă. În ceea ce priveşte comunicarea, celor cu Soarele natal în semnul Fecioarei, spre deosebire de Gemeni, le pare mai avantajoasă transpunerea mijlocită a trăirilor şi a sentimentelor. Acesta este motivul pentru care Fecioarele aleg adesea modalităţi de exprimare artistică, din rândul lor deosebindu-se veritabili actori, cântăreţi, pictori, scriitori etc.
          În calitate de semne mutabile, cei cu Soarele natal în Fecioară personifică nu doar un tipar uman, ci o comuniune umană, interacţiunea omului cu una din componentele însufleţite din tabloul căruia îi aparţine. La fel cum Gemenii întruchipează relaţia om-om, semnului brazdei îi revine rolul de a înfăţişa relaţia om-vegetaţie. Nativii sunt pasionaţi de microcosmosul fiinţelor de clorofilă, pe care par să le cunoască din vremuri atemporale, ajugând să le înteleagă fiecare celulă. Nu există bucurie mai mare pentru ei, decât să îşi petreacă timpul în natură, reîntorcându-se mereu în braţele acesteia pentru a-şi regăsi liniştea interioară, iar dacă plimbările prin păduri nu le sunt tocmai la îndemână mereu, aleg să îşi transforme căminul într-o veritabilă junglă. Tot natura este cea care îi inspiră în alegerea unui stil de viaţă sănătos, fără excese, bazat pe adoptarea unor soluţii naturiste în alimentaţie, cosmetică etc. Nu sunt temperamente sportive în mod nativ, înclinaţiile lor în acest sens fiind hotărâte de măsura în care reuşesc să renunţe la inflexibilitatea caracteristică zodiei. Sunt înclinaţi să practice atletismul, artele marţiale, boxul, gimnastica, dansul etc.
          Reprezentanţii zodiei sunt, în adevăratul sens al cuvântului, persoane originar pure, având un set simplu de principii şi fiind, astfel, capabile să se bucure de micile împliniri ale vieţii. Însă, în timp, aşteptările unora pot deveni complexe şi chiar extravagante, datorită acumulării de experienţe contradictorii, care îi fac să nu îşi găsească liniştea decât în refugii exclusiv materiale. Practic, nevoia de apartenenţă şi de siguranţă, îi determină pe cei născuţi în semnul Fecioarei să îşi nege inocenţa primordială, care îi face vulnerabili, pentru a construi un portret antitetic. În unele cazuri, se ajunge la dependenţe de ordin financiar, nativii reuşind să dobândească avuţii considerabile, fără a fi cu adevărat fericiţi. Alteori, primează slăbiciunile pentru sexul opus, lăsând în urmă simbolurile caste asociate zodiei. Totuşi, este de remarcat faptul că, în tot acest proces al căutării echilibrului, acţiunile lor sunt însoţite de lipsa iniţierii, nativii nefiind pe deplin conştienţi de ceea ce se petrece cu ei, dovedindu-se naivi şi influenţabili în acest context. Sunt persoane ale extremelor, surprinzătoare pentru cei care cred că le cunosc, atât prin bunătatea şi spiritul lor de sacrificiu, cât şi prin momentele în care dau dovadă de răceală şi de indiferenţă.
          Gândirea lor prolifică, transpusă în reprezentări rigide, dă naştere unui portret cu tendinţe analitice, perfecţioniste, ducând până la tipicaritate. Nativii se confruntă de-a lungul vieţii cu o ipostază de inadaptare, constituindu-se ca primul semn al Eclipticii supus provocării de a fi promotor al domeniului ocult, în condiţiile în care trăirile zodiilor precedente nu alcătuiesc un temei real în acest sens. Spre deosebire de semnele ce le urmează, ce dispun de structuri psihice și comportamentale care le facilitează exprimarea tumultului lor interior, Fecioarele experimentează uneori trăiri sufocante, ca rezultat al deficiențelor în oglindirea universului lor lăuntric în planul fizic.
         Opoziția cu semnul ezoteric și visător al Peștilor pune într-o lumină aparte spiritul pragmatic al Fecioarelor, precum și latura lor laică. Deși niciuneia din zodii nu îi este străină chemarea pentru sferele trăirilor înalte, modul în care aceste aspirații sunt concretizate diferă în funcție de amprenta personală a fiecăreia. Așadar, în timp ce Fecioarele sunt înzestrate cu o neprihănire imediată, înțeleasă ca incompatiblitate cu tot ceea ce este condamnabil și josnic, Peștii se scaldă de timpuriu în medii ostile evoluției lor spirituale. Prin urmare, parcursurile celor două semne sunt divergente, astfel încât Fecioarele sunt supuse încercării de a se dezvolta neîncetat, de a nu se rușina de darul ce îi apropie de divinitate, debarasându-se de acesta, iar idealul Peștilor este ridicarea deasupra condițiilor și regăsirea păcii supreme.
           Sub aspectul sănătății, Fecioara are ca și corespondent pe harta organismului uman zona stomacului și a intestinelor (precum şi centrul de greutate al corpului, aflat la 2-3 cm sub ombilic), o corelație accentuată și de elementul nativ, întrucât pământul este asociat în astrologie cu organele interne, în general. Pornind de la considerentele anterioare, afecțiunile la care se expun nativii sunt localizate la acest nivel: gastrite, ulcere, ocluzii intestinale, boli ale colonului, cancere etc. De asemenea, tulburările intestinului subțire pot, în timp, afecta și inima, în calitate de corespondent energetic al acestuia.
                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu